Terapia de expunere la Realitatea Virtuală

  • Descriere
  • Mai mult


Terapia prin expunere este o intervenție psihologică care constă în încurajarea pacienților să „își înfrunte temerile”. Adică expunerea persoanei la obiectul sau situația care îi provoacă anxietate și stres.

În ultimii ani, cel mai răspândit tratament cu cele mai multe dovezi științifice pentru tulburările de anxietate s-a bazat pe tehnici de expunere (Nathan și Gorman, 2007). Acesta constă în a face pacientul să se confrunte cu o situație de care se teme în mod repetat, treptat, sistematic și sub supravegherea unui psihoterapeut.

Ce este terapia de expunere?

Terapia prin expunere este o intervenție psihologică care constă în încurajarea pacienților să „își înfrunte temerile”. Adică expunerea persoanei la obiectul sau situația care îi provoacă anxietate și stres.

Terapia expunerii este un tratament pentru fobii și anxietate care a început în anii 1950. Are rădăcinile în terapia comportamentală, care urmărește să identifice și să ajute la schimbarea comportamentelor autodistructive și nesănătoase.

Există mai multe tipuri de terapie de expunere

Terapia expunerii poate fi efectuată în mai multe moduri și poate varia, de asemenea, în durata de aplicare. Sarcina profesioniștilor din domeniul sănătății este de a ajuta la determinarea tipului adecvat de terapie de expunere pentru pacient, dar și durata ședințelor.

Expunere In vivo. Constă în expunerea pacientului direct la obiectul, situația sau activitatea de care se teme. Prin terapia expunerii pentru fobii, spre exemplu, cineva cu frică de păianjeni este instruit să atingă sau să se apropie de un păianjen.

Expunere în Imaginar. În acest scenariu, pacientul este rugat să-și imagineze obiectul, situația sau activitatea de care se teme. Dacă cineva are tulburare de stres posttraumatică, spre exemplu, terapeutul poate cere pacientului să-și revadă experiența traumatică și să o descrie pentru a putea lucra cu sentimentele de frică.

Expunere în Realitate virtuala. Terapia cu expunere la realitatea virtuală este o opțiune excelentă atunci când recreerea situațiilor din viața reală este dificilă sau imposibil de realizat în afara cabinetului. Mai mult, acest tip de expunere este simțită de client mai puțin amenințător decât o expunere in vivo, iar asta va crește șansa de succes a procesului terapeutic.

Expunere Interoceptivă. Această metodă introduce o serie de sarcini de expunere inofensive care vizează sistemele fizice și fiziologice de care se teme clientul. De exemplu, un client cu tulburare de panică care crede că are un atac de cord poate fi învățat cum în ritmul cardiac crescut nu se află niciun pericol.

Terapia cu expunere la Realitatea Virtuală este la fel de eficientă ca terapia In vivo

Expunerea la realitatea virtuală este un tratament eficient și rentabil pentru toate tulburările de anxietate. Terapia constă în introducerea clientului într-un mediu virtual generat de computer. Din studiile efectuate asupra terapiei de expunere la Realitatea Virtuală s-a demonstrat eficacitatea în reducerea fricii de înălțimi, a fricii de zbor, a fobiilor sociale, dar și a altor tulburări.

Terapia prin expunere la realitatea virtuală este o tehnologie avansată și eficientă care revoluționează lumea sănătății mintale. Dovezile științifice arată că rezultatele obținute sunt chiar mai eficiente decât în terapiile clasice.

Terapia expunerii la Realitatea Virtuală este cea mai eficientă metodă pentru tulburările de anxietate.