Ce faci ca să scapi de sentimentul de ură?

  • Descriere

Cel mai nociv sentiment este ura (antipatia extremă sau dușmănia).
De asta toate marile religii consideră ura ca fiind un păcat de moarte. Ura nu face rău celuilalt.

Ura este toxică doar pentru cel care urăște. Este ca atunci când bei otravă, dar speri că celălalt va suferi. Celălalt nu suferă din cauza emoțiilor tale! Nu are cum!
Emoțiile ne aparțin. Și ne fac bine, sau rău, doar nouă. Poate că celălalt înțelege starea noastră de spirit, poate simte că suntem supărați sau bucuroși, dar nu devine în mod automat și el supărat sau bucuros pentru că așa simțim noi!
 
Starea interioară este intimă și personală. Nu te poate afecta ce simte un altul așa cum nici pe un altul nu-l afectează emoțiile tale. Sigur, când comunicăm transmitem din emoții. Dar celălalt, dacă are discernământ, poate alege să ne împărtășească emoțiile, sau nu.
 
Ura este otravă pentru cel care o simte, o trăiește, o hrănește.
Ura întunecă rațiunea. La fel cu furia. Un om furios vede "roșu" în fața ochilor. Un om care urăște nu mai vede nimic. Doar suferă.
Ura schimonesește chipul și sufletul. Ucide frumusețea. Ucide viața.
 

Ce faci dacă nu poți scăpa de sentimentul de ură?

Îți propun un exercițiu simplu. Încearcă-l! Vei vedea cum după numai câteva minute vei simți fizic cum tensiunea emoțională scade și își pierde din putere.
 
Așează-te comod pe un scaun, fotoliu sau pat. Închide ochii și imaginează-ți că ai în fața ta un om pe care-l urăști. Nu contează cine este acesta. Poate fi orice persoană care îți stârnește sentimentul de ură sau furie.
Imaginează-ți că stai în fața acelui om. Imaginează-ți că el stă pe un scaun, drept în fața ta. Ți-l imaginezi. Apoi îi spui :
 
  • Îți doresc să fii fericit.
  • Îți doresc să fii sănătos.
  • Îți doresc să ai liniște sufletească.
Repeți:
  • Îți doresc să fii fericit.
  • Îți doresc să fii sănătos.
  • Îți doresc să ai liniște sufletească.
Repetă aceste cuvinte câteva minute. Chiar dacă îți vine extrem de greu să îi adresezi urări de bine celui din fața ta, fă un efort!
Vei vedea: cu cât le spui mai mult, cu atât îți va veni mai ușor. Totul este să treci de primele gânduri care-ți răsar în minte. Nu lăsa loc furiei! Repetă. Până când gândurile rele dispar.
 
Dacă tensiunea urii nu a scăzut înseamnă că nu ți-ai imaginat. Sau nu ai lucrat. Dacă tensiunea a scăzut deja ești mai bine. Mai luminat. Mai bun. Mai, mai...