Dacă știați proverbul, chiar ați crezut că numai proștii nu învață din greșelile lor? Mai este o categorie de persoane care procedează la fel.
Atunci când majoritatea oamenilor constată că acțiunile lor au dus la un rezultat nedorit, tind să își regândească deciziile și să se întrebe: „Ce ar fi trebuit să fac diferit pentru a evita acest rezultat?”
Atunci când se confruntă cu aceeași situație, narcisiștii își spun: „Nimeni nu ar fi putut face altfel!” Refuzând să recunoască faptul că au comis o greșeală, narcisiștii nu reușesc să învețe din greșeli, a constatat un studiul de la Oregon State University. Întreg studiul îl puteți găsi în Journal of Management
Procesul mental de analiză a acțiunilor din trecut pentru a vedea ce ar fi trebuit să se facă în mod diferit se numește „gândire contrafactuală”.
Gândirea contrafactuală este procesul mental de a imagina un rezultat sau un scenariu diferit de ceea ce s-a produs de fapt.
Cu toții ne angajăm într-un anumit nivel de gândire de auto-protecție, a spus autorul studiului, Satoris Howes, cercetător la OSU-Cascades. Tindem să atribuim succesul propriilor noastre eforturi și-i acuzăm pe alții pentru eșecurile noastre.
"Dar narcisiștii fac acest lucru mai mult decât ceilalți, deoarece ei cred că sunt mai buni decât alții", a spus Howes.
Narcisiștii nu primesc sfaturi de la alți oameni. Ei nu au încredere în opiniile altora. Poți să-i întrebi: - „Ce ar fi trebuit să faci diferit? ” , ei îți vor răspunde: „Nimic, s-a dovedit că am făcut ce trebuia.”
Narcisismul este de obicei definit ca o credință în superioritatea și dreptul cuiva. Narcisiștii cred că sunt mai buni și mai merituoși decât alții.
"Ei sunt pradă prejudecății retrospective și nu învață din asta când fac greșeli. Chiar și când fac lucrurile bine, ei încă nu învață", a spus Howes.
Narcisiștii sunt promovați adesea în cadrul organizațiilor, deoarece emană încredere totală. Ei își iau meritul pentru succesele altora și își învinovățesc colegii atunci când ceva nu merge bine, a spus Howes.
Cu toate acestea, în timp, acest lucru poate fi dăunător organizației. Atât din cauza moralului scăzut al angajaților care lucrează pentru narcisist, cât și din cauza deciziilor proaste ale narcisistului.
Pentru a evita capcana prejudecății retrospective, Howes a spus că indivizii ar trebui să aloce timp pentru reflecție și revizuire după o decizie, chiar dacă rezultatul este pozitiv. Indiferent dacă decizia a fost favorabilă sau nefavorabilă, ei ar trebui să se întrebe ce ar fi trebuit să facă diferit. Și pentru că narcisiștii nu se angajează în acest proces, Howes a spus că ar fi înțelept să existe comisii consultative care să verifice atunci când narcisiștii au autoritate decizională.