Noi indicii despre legătura dintre stres și depresie

  • Descriere

Cercetătorii de la Institutul Karolinska au identificat o proteină din creier care este importantă atât pentru funcția serotoninei (care reglează starea de spirit), cât și pentru eliberarea hormonilor de stres.

Constatările, care sunt publicate în revista Molecular Psychiatry, pot avea implicații pentru dezvoltarea de noi medicamente pentru depresie și anxietate.

Unii oameni dezvoltă un răspuns anormal la stres sau stres cronic după ce suferă traume sau stres sever. Acest lucru crește riscul de a dezvolta alte boli, cum ar fi depresia și anxietatea, dar rămânea necunoscut mecanismul care se află în spate, sau cum era reglementat răspunsul la stres.

Grupul de cercetare de la Institutul Karolinska a demonstrat anterior că o proteină numită p11 joacă un rol important în funcția serotoninei. Serotonina este un neurotransmițător din creier care reglează starea de spirit. Pacienții deprimați au niveluri mai scăzute ale proteinei p11 în creier, iar șoarecii de laborator cu niveluri reduse de p11 prezintă un comportament asemănător depresiei și anxietății. Nivelurile de p11 la șoareci pot fi crescute de unele antidepresive.

Proteina p11 afectează eliberarea hormonului de stres

Noul studiu arată că proteina p11 afectează eliberarea inițială a hormonului de stres (cortizol) la șoareci prin modularea activității neuronilor specifici din hipotalamus. Prin intermediul unei căi de semnalizare complet diferite, care provine din trunchiul cerebral, p11 afectează, de asemenea, eliberarea altor doi hormoni de stres, adrenalină și noradrenalină. În plus, testele au arătat că șoarecii cu deficit de p11 reacționează mai puternic la stres, cu o frecvență cardiacă mai mare și mai multe semne de anxietate, comparativ cu șoarecii cu nivel normal de p11.

Știm că un răspuns anormal la stres poate precipita sau agrava o depresie și poate provoca tulburări de anxietate și boli cardiovasculare”, spune Vasco Sousa , cercetător la Departamentul de Neuroștiințe Clinice , Institutul Karolinska. Prin urmare, este important să aflăm dacă legătura dintre deficiența de p11 și răspunsul la stres pe care o vedem la șoareci poate fi văzută și la pacienți. ”

Dezvoltarea de noi medicamente

Cercetătorii cred că descoperirile pot avea implicații pentru dezvoltarea de noi medicamente, mai eficiente. Există o mare nevoie de tratamente noi, deoarece antidepresivele actuale nu sunt suficient de eficiente la mulți pacienți.

„O abordare promițătoare implică administrarea de agenți care îmbunătățesc expresia localizată a proteinei p11, iar mai multe experimente sunt deja efectuate pe animale cu  depresie”, spune Per Svenningsson , profesor la Departamentul de Neuroștiințe Clinice, Institutul Karolinska, care a condus studiul. „O altă abordare interesantă care necesită investigații suplimentare implică dezvoltarea de medicamente care blochează inițierea răspunsului hormonului de stres în creier.”

Studiul a fost realizat în colaborare cu cercetători de la Centrul pentru Neurogenomică și Cercetare Cognitivă, Universitatea VU, Amsterdam, Olanda și a fost susținut de Consiliul Suedez de Cercetare, Fundația Söderberg, Fundația Suedeză pentru Creier, Fundația Wenner-Gren și Al șaptelea program-cadru al Uniunii Europene (BrainTrain).

Articolul a fost publicat în: “P11 deficiency increases stress reactivity along with HPA axis and autonomic hyperresponsiveness”. Vasco C. Sousa, Ioannis Mantas, Nikolas Stroth, Torben Hager, Marcela Pereira, Haitang Jiang, Sandra Jabre, Wojciech Paslawski, Oliver Stiedl, Per Svenningsson. Molecular Psychiatry, online 1 October 2020