Tulburarea de stres posttraumatic, simptome, tratament, factori de risc

  • Descriere

Tulburarea de stres posttraumatic este o tulburare de anxietate care apare după o experiență traumatică sau dacă am fost martorii unui eveniment traumatic.

Exemple de evenimente traumatice: dezastre naturale, (cum ar fi inundații, incendii, cutremur), viol, război, atacuri teroriste, abuz fizic, emoțional sau sexual, atac, tortură, accident auto, experimentarea unui zbor înfricoșător cu avionul sau aflarea unui diagnostic care pune viața în pericol.

Simptomele Tulburării de stres posttraumatic

Oamenii pot experimenta simptome după o traumă recentă, dar și după o experiență traumatică petrecută cu zeci de ani în urmă.

Există trei categorii de simptome; Reluarea simptomelorevitarea și excitația.

  • Simptomele de retrăire a traumei includ flashback-uri ale evenimentului, coșmaruri, amintiri intruzive ale traumatismului și suferință emoțională ori de câte ori persoana este expusă la orice are legătură cu trauma.
  • Evitarea include: evitarea locurilor, a lucrurilor sau a persoanelor care amintesc de una dintre traume, evitarea de a vorbi despre traumatism. Persoana se poate simți amorțită, detașată, prezentând lipsă de interes pentru desfășurarea activităților normale. De asemenea, o persoană poate suferi de depersonalizare sau derealizare. Depersonalizarea este un sentiment de a te privi tu pe tine ca și cum ai avea o experiență în afara corpului. Derealizarea este percepția că lumea cuiva pare ireală.
  • Simptomele excitației includ hiper-vigilență (o conștientizare excesivă a mediului înconjurător), iritabilitate sau mânie bruscă, dificultate de a dormi, vinovăție extremă, lipsă de concentrare, comportament autodistructiv.

Este normal să trăiești multe emoții diferite după un eveniment traumatic. Tulburarea de stres postraumatic este o reacție normală la un eveniment anormal. 

Dar, dacă simptomele persistă mai mult de o lună și dacă vă afectează negativ viața, adresați-vă unui profesionist din domeniul sănătății. Este bine să începeți tratamentul pentru Tulburarea de Stres Postraumatic cât mai curând posibil.

Tratament pentru Tulburarea de stres postraumatic

Tulburarea de stres postraumatic este de obicei tratată cu psihoterapie și / sau medicamente.

Terapiile utilizate cel mai des pentru tratarea stresului postraumatic sunt terapia cognitivă, desensibilizarea, terapia cognitivă de procesare și hipnoza; toate acestea contribuind la reducerea intensității emoțiilor legate de memoria traumatică.

Factorii de risc pentru Tulburarea de stres postraumatic

Unele persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta această tulburare decât altele. Printre problemele care supun o persoană unui risc mai mare se numără: o traumă anterioară, o durată lungă a evenimentului traumatic, gravitatea experienței traumatice, o problemă de sănătate mentală existentă, lipsa unui sistem de asistență și stresul excesiv.

Veteranii și victimele violului tind să sufere mai mult de Stres Postraumatic decât alte grupuri de oameni. De asemenea, femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să dezvolte Stres Posttraumatic.

Pentru evaluare, tratament, sau alte informații ne puteți contacta.

!