Atacurile de panică nu apar din motive aparente. Pot fi înfricoșătoare, pentru că adesea cei care le trăiesc se tem că vor avea un atac de cord sau chiar că vor muri.
Majoritatea oamenilor experimentează pe toată durata vieții unul sau două atacuri de panică, fără să dezvolte și tulburare de panică.
Însă, dacă am avut câteva atacuri de panică, dar am rămas cu o teamă permanentă că vom mai avea, este posibil să suferim de tulburare de panică.
Tulburarea de panică este o tulburare de anxietate caracterizată prin atacuri de panică neașteptate și recurente.
Simptomele atacului de panică
Atacurile de panică includ de obicei câteva sau chiar toate dintre următoarele simptome:
Palpitații cardiace sau ritm cardiac accelerat
Greață sau disconfort abdominal
Transpiraţie
Amețeală, sau senzație de leșin
Tremurat
Sentimente de irealitate (derealizare) sau sentiment de detașare de sine (depersonalizare)
Senzație de respirație grea
Sentimente de sufocare
Durere în piept sau disconfort
Teama de a muri
Teama de a nu pierde controlul sau teama de a înnebuni
Amorțeală sau senzația de furnicături
Frisoane sau bufeuri
Simptomele tulburării de panică
Pot fi diagnosticate cu tulburare de panică persoanele cu atacuri de panică recurente au cel puțin unul dintre următoarele simptome, care durează de o lună de zile sau mai mult:
Teama permanentă de a avea atacuri suplimentare
Griji accentuate pentru implicațiile sau consecințele atacurilor de panică
Prezintă o schimbare semnificativă a comportamentului legată de atacurile de panică
Atacurile de panică pot fi declanșate de o situație specifică, de un tipar de gândire catastrofic și pot apărea din senin. De obicei încep brusc, fără niciun avertisment, dar pot lovi aproape în orice moment.
Cel mai adesea teama de a avea un atac de panică poate declanșa un nou atac, motiv pentru care vizitele la serviciul de urgență sunt atât de frecvente.
Tulburarea de panică și Agorafobia
Tulburarea de panică este însoțită cel mai adesea de Agorafobie.
Agorafobia este neliniștea de a fi în locuri sau în situații în care s-ar putea dezvolta un atac de panică, în care scăparea ar putea fi dificilă sau jenantă și în cazul în care ajutorul nu este posibil.
Agorafobia poate fi declanșată de o varietate de situații și este reprezentată de teama de a merge singur în afara casei, de a merge într-o mulțime, sau de a sta la coadă la cumpărături. Este și frica de a merge cu liftul, de a merge într-un loc aglomerat cum ar fi centrele comerciale, dar și frica de a călători cu autobuzul, trenul sau mașina.
Cei care suferă de Agorafobie evită aceste situații, sau le suportă cu foarte mare greutate. Cel mai adesea persoanele cu Agorafobie necesită un însoțitor cu care să meargă în afara casei.
Tratamentul tulburării de panică
Tratamentul pentru tulburarea de panică cu sau fără Agorafobie include o combinație de medicamente și / sau terapie cognitiv-comportamentală.
Tratamentul din programul de terapie al
Psiho-Online.ro constă în module de învățare a unor abilități necesare gestionării atacurilor de panică.
Modulele de terapie din programul nostru sunt instrumente care vă ajută să vă gestionați tiparul de gândire și să vă calmați corpul.
Odată încercate, când veți vedea că funcționează, vă veți simți mai încrezători iar teama ta de a avea noi atacuri se va diminua. Iar când nu veți mai simți frica de atacuri înseamnă că ați făcut un pas uriaș în călătoria voastră de depășire a tulburării de anxietate.
Tulburarea de panică poate fi depășită cu
modulele de tratament oferite de Psiho-Online.ro.