Anxietatea și Glanda tiroidă

Anxietatea și Glanda tiroidă

  • Descriere

Până acum cercetările pentru tulburările de anxietate s-au concentrat pe disfuncția sistemului nervos, fără să ia în considerare rolul sistemului endocrin.

Studii recente efectuate de Societatea Europeană de Endocrinologie indică faptul că tulburările de anxietate pot fi asociate cu disfuncția glandei tiroide.

Glanda tiroidă produce tiroxină și triiodotironină, hormoni esențiali pentru reglarea funcției inimii, a mușchilor și a sistemului digestiv, a dezvoltării creierului și a întreținerii oaselor.

Inflamația autoimună a tiroidei apare atunci când organismul începe să producă în mod greșit anticorpi. Aceștia vor ataca glanda provocând daune întregului organism.

Dr. Juliya Onofriichuk de la Spitalul Clinic din Kiev a investigat funcția tiroidiană la 56 persoane diagnosticare cu anxietate, care sufereau atacuri de panică.

Pacienții cu anxietate au prezentat semne de inflamație a glandelor tiroide, deși nivelurile hormonilor tiroidieni erau în limitele normale.

Tratamentul de 14 zile cu ibuprofen și tiroxină le-a redus inflamația tiroidiană, a normalizat nivelul hormonilor tiroidieni și a scăzut scorurile de anxietate.

Constatările dr. Juliya Onofriichuk indica faptul că sistemul endocrin poate juca un rol important în anxietate.

Dr. Onofriichuk intenționează să efectueze cercetări suplimentare pentru examinarea nivelul hormonilor tiroidieni, sexuali și suprarenali (cortizol, progesteron, prolactină, estrogen și testosteron) la pacienții cu glande tiroide disfuncționale și la cei cu tulburări de anxietate.

Această cercetare își propune să ajute la înțelegerea mai clară a rolului sistemului endocrin în dezvoltarea anxietății și ar putea duce la o mai bună gestionare a tulburărilor de anxietate.

Concluzie: Funcția tiroidiană poate juca un rol important în dezvoltarea tulburărilor de anxietate iar inflamația tiroidiană ar putea fi un factor de bază în tulburările de anxietate.