De ce terapeutul dă teme pentru acasă?

  • Descriere

Am întâlnit multe persoane care nu înțeleg rostul temelor de făcut acasă.

Sau oamenii care cred că psihoterapeutul are așa, niște puteri miraculoase și poate ghici inconștientul, problemele sau durerea sufletească. 

Psihoterapeutul nu este magician! Știe ce probleme ai doar dacă vorbești cu el! Un profesionist este format să nu judece pe nimeni, să nu subevalueze, dar nici să nu-și supraaprecieze clienții. Un profesionist ascultă și întreabă. Nu interpretează ce îi spui. Ia totul așa cum îi explici! 

Dacă vrei să vezi dacă a înțeles, îl întrebi și te lămurești. Nu lăsa lucruri nespuse, în speranța că va înțelege! 

Dacă nu ai încredere și nu vrei să vorbești renunță și du-te la un terapeut în care ai încredere. Totul este să vrei să lucrezi tu cu tine!

Mulți clienți ar prefera medicație în loc de teme de acasă. Da, e mai simplu! Nu trebuie să te chestionezi tu pe tine, nu trebuie să înveți lucruri noi, nu trebuie să te destăinui mai mult decât crezi...

Spre deosebire de medic, psihologul îți dă și teme pentru acasă. De ce nu face și medicul așa? Pentru că doctorul știe că nu este important ca tu să știi medicină: problema ta este temporară, se va ameliora rapid cu trei hapuri și un regim adecvat. 

Psihologul recunoaște tiparul de gândire disfuncțional sau vede comportament care îți dăunează. Și, așa cum medicul îți poate sugera un regim alimentar potrivit stării tale, tot așa psihologul îți va sugera o schimbare, dar nu de alimentație ci de comportament și gândire! 

Multe suferințe emoționale pleacă de la un tipar de gândire deficitar, tipar format în mulți ani de zile. Acesta trebuie transformat din disfuncțional în funcțional!

Dacă, spre exemplu, ai învățat să joci fotbal lovind mingea doar cu vârful piciorului, oriunde pe teren, antrenorului îi va lua mult timp să te învețe teoria (de ce este greșită tehnica ta) și practica (cum este corect să lovești). 

Dacă ani de zile ai lovit mingea într-un mod greșit, îți va lua mult timp să te dezveți și să-ți însușești un nou comportament, corect și benefic. 

La fel se întâmplă și la psiholog! Te duci la el cu un tipar greșit de gândire. Trebuie să îți explice, să te învețe teoria (ce este un tipar bun și corect). Psihologul descoperă emoțiile disfuncționale care îți provoacă suferință, dar practica tu o faci. Tu la tine însuţi schimbi ceea ce te perturbă! 

Pentru asta trebuie să înveți noțiunile acelea noi: ca să înțelegi unde trebuie să muncești pentru a adopta un altă atitudine. Nu poți lua o pastilă și gata, s-a rezolvat. E ca și cum antrenorul îți dă o pilulă iar tu nu mai lovești mingea cu vârful piciorului, lovești lateral sau cu călcâiul. Nu există așa ceva! 

Psihologul te poate învața ce trebuie TU să faci ca să devii sănătos psihic și emoțional.

Nu există niciun medicament care să-ți oprească șirul gândurilor obsesive, panica, fobiile sau comportamentul compulsiv. Totul ține de tine, de modul în care te-ai format, de resentimentele și traumele suferite și în general de tiparul tău unic de a fi. 

Este foarte greu să schimbi un comportament greșit, exersat ani de zile!

Un antrenor nu te poate învăța într-un timp foarte scurt lovirea corectă a mingii. Așa și psihoterapeutul! Nu poate să te vindece de vreo tulburare oarecare într-un timp scurt dacă nu-ți faci temele date!

O persoană care-și înțelege problemele va dori să adopte un alt stil de viață, rapid, dar mai trebuie ceva, extrem de important: să își dorească ca zilnic să lucreze la schimbarea sa!

Este ca la orice alt antrenament! Mai întâi înveți pașii corecți iar apoi exersezi zilnic, până când noul tipar este adânc întipărit în mintea ta. 

Pentru a fi sănătos psihic și emoțional ai nevoie de antrenament. Dacă îți găsești un antrenor bun, în care să ai încredere, temele par mult mai ușor de făcut. 

Fiecare temă urmărește dezvoltarea unui alt "mușchi".

Devii mai puternic și mai frumos dezvoltat doar când repeți pașii și toate exercițiile date. Da, sigur, te dezvolți și fără teme pentru acasă, dar alandala și în niciun caz eficient.