Dezvoltarea personală

  • Descriere

Statutul social, averea sau bunurile materiale nu determină reușita în viață. 

Statutul se poate pierde oricând. Vedem limpede cât de ușor un mare conducător, de oriunde, poate fi înlocuit.

Averea agonisită în ani se poate pierde sau irosi ușor. Dar un caracter integru și aptitudinile dobândite pot scoate un om victorios din oricâte necazuri ar intra. 

Nietzsche spunea că valoarea omului este determinată de cantitatea de adevăr pe care acesta o poate tolera. Un om care se minte sau care minte, oricât de mică și inofensivă ar părea minciuna, este prototipul celui ce va eșua, mai devreme sau mai târziu. 

De multe ori adevărul nu este plăcut sau tolerabil, dar fără el ești pierdut. Lumea nu este niciodată exact aceea pe care ne-o dorim. Dacă minți, sau dacă te minți, nu transformi realitatea, oricât de mult ai încerca! Doar tiranii trăiesc în minciună! Dar aceștia se vor trezi într-o zi în iad, doborâți de propria mizerie morală. 

Cei care nu pot accepta adevărul își sabotează propria dezvoltare, pentru că nu vor putea niciodată renaște. 

Orice persoană, oricâte greșeli ar fi făcut, poate deveni un cu totul alt om dacă acceptă adevărul și implicit propria sa schimbare. 

Oamenii care investesc în propria dezvoltare vor putea renaște oricând din propria cenușă. Pentru că învață să-și asculte conștiința știind că au la îndemână cel mai bun instrument, propria memorie. 

Memoria pe termen lung este un instrument creat anume pentru a ne aminti nu doar trecutul, cu tot ce are el, ci și eșecurile și modul eronat în care am gestionat situații de viață. 

Cine învață din greșelile trecutului are mari șanse de a nu le mai repeta și de a deveni un om mai bun!

Un om care găsește vinovați pentru propriile sale greșeli este un om care nu se va schimba niciodată, iar mai devreme sau mai târziu viața va da cu el de pământ. 

Un caracter frumos, un om care are valori clar definite, cum ar fi adevărul, toleranța și respectul  pentru celălalt este tot ce ți-ai dori de la o ființă omenească. 

Un caracter frumos, chiar dacă va pierde totul în viață, va ști să o ia de la început, ori de câte ori va fi nevoie, fără să cadă în deznădejde și resemnare. 

Caracterele oamenilor care ne înconjoară ne pot duce pe toți spre iad, prin minciună, sau ne pot aduce pacea sufletească și liniștea conștiinței prin simpla rostire a adevărului. 

În rai nu se minte, niciodată, oriunde ar fi acesta:  în cer sau pe pământ.