Ruminarea, îngrijorările și Demența

  • Descriere

Cred că am spus de mii de ori că tiparul de gândire negativ duce la adevărate dezastre la nivelul creierului nostru, afectând-ne sănătatea mintală.

De aceea repet și nu voi înceta să o fac. Grijile cotidiene mărunte, dar repetate an după an pot duce la același rezultat.

Într-un studiu efectuat pe persoane de peste 55 de ani, publicat în Alzheimer & Dementia , cercetătorii au descoperit că „gândirea negativă repetitivă” este legată de declinul cognitiv, precum și de depunerea proteinelor nocive pe creier, legate de Alzheimer.
Cercetătorii spun că acest tipar de gândire ar trebui să fie investigat în continuare ca potențial factor de risc pentru demență, iar instrumentele psihologice, precum mindfulness sau meditația, ar trebui studiate pentru a vedea dacă acestea ar putea reduce riscul de demență.

Autorul principal, Dr. Natalie Marchant (Psihiatrie UCL), a declarat: „Depresia și anxietatea la vârsta mijlocie și bătrânețe sunt deja cunoscute a fi factori de risc pentru demență. În studiul acesta am descoperit că anumite modele de gândire implicate în depresie și anxietate ar putea fi un motiv de bază pentru care persoanele cu aceste tulburări au mai multe șanse să dezvolte demență. Luate alături de alte studii, care leagă depresia și anxietatea cu riscul de demență, ne așteptăm ca modele cronice de gândire negativă pe o perioadă lungă de timp să crească riscul de demență. Sperăm că rezultatele cercetărilor noastre să fie utilizate pentru a dezvolta strategii pentru reducerea riscul de demență, ajutând oamenii să își reducă modelele de gândire negativă.”

În studiul susținut de Alzheimer Society, echipa de cercetare de la UCL, INSERM și McGill University s-au studiat 292 de persoane cu vârsta peste 55 de ani. Participanții la studiu au răspuns la întrebări despre cum se gândesc de obicei la experiențele negative, concentrându-se pe tiparele grijilor, cum ar fi ruminația despre trecut și îngrijorarea pentru viitor. Participanții au completat, de asemenea, teste pentru depresie și simptome de anxietate.Le-a fost evaluată funcția cognitivă, măsurându-se memoria, atenția, cogniția spațială și limbajul. Unii (113) dintre participanți au fost supuși scanării creierului, măsurându-se depunerile de tau și amiloid, două proteine care provoacă cel mai frecvent tip de demență, boala Alzheimer, atunci când se acumulează în creier.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au prezentat tipare de gândire negativă repetitivă au înregistrat o scădere cognitivă mai mare într-o perioadă de patru ani: le-a scăzut memoria (este printre semnele anterioare ale bolii Alzheimer) și au avut mai multe șanse să aibă depozite de amiloid și tau în creier.

Până acum Depresia și anxietatea au fost asociate cu declinul cognitiv, dar nu și cu depunerea de proteine (amiloid sau tau), ceea ce sugerează că tiparul de gândire negativ repetitiv ar putea fi de fapt principalul motiv pentru care depresia și anxietatea contribuie la riscul bolii Alzheimer.

„Propunem ca gândirea negativă repetitivă să fie considerată un nou factor de risc pentru demență, deoarece acesta contribuie la demență într-un mod unic”, a spus dr. Marchant.
Cercetătorii sugerează că gândirea negativă repetitivă poate contribui la riscul Alzheimer prin impactul său asupra indicatorilor de stres, cum ar fi hipertensiunea arterială, deoarece studiile au descoperit că stresul fiziologic contribuie la depunerea proteinele amiloid și  tau.

Coautorul Dr. Gael Chételat (INSERM și Université de Caen-Normandie) a comentat: „Gândurile noastre au un impact biologic asupra sănătății noastre fizice. Îngrijirea sănătății mintale este importantă și ar trebui să fie o prioritate majoră pentru sănătatea publică, deoarece nu este important doar pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor pe termen scurt, dar ar putea avea, de asemenea, un impact major asupra riscului dvs. de demență.”

Cercetătorii speră să descopere dacă reducerea gândirii negative repetitive, eventual prin antrenament de mindfulness sau terapie personalizată, ar putea  reduce riscul de demență.

Dr. Marchant și Dr. Chételat și alți cercetători europeni lucrează în prezent la un proiect de anvergură pentru a vedea dacă intervențiile precum meditația pot contribui la reducerea riscului de demență prin sprijinirea sănătății mintale la bătrânețe.
Fiona Carragher, director de cercetare la Alzheimer Society, a declarat: „Înțelegerea factorilor care pot crește riscul de demență este vitală pentru a ne ajuta să ne îmbunătățim cunoștințele despre această afecțiune devastatoare și, acolo unde este posibil, în dezvoltarea strategiilor de prevenire. Legătura dintre modelele repetate de gândire negativă și atât declinul cognitiv, cât și depozitele dăunătoare este interesantă, dar avem nevoie de investigații suplimentare pentru a înțelege mai bine acest lucru. Majoritatea persoanelor din studiu au fost deja identificate ca fiind expuse unui risc mai mare de boală Alzheimer, astfel încât ar trebui să vedem dacă aceste rezultate sunt exprimate în cadrul populației generale și dacă gândirea negativă repetată crește riscul bolii Alzheimer în sine. In aceste momente instabile, auzim în fiecare zi de la oamenii ce apelează linia Alzheimer Society Dementia Connect cum se simt: speriați, confuzi sau se luptă cu sanatatea lor mintală. Prin urmare, este important să subliniem că acest studiu nu spune că o perioadă de gândire negativă pe termen scurt va cauza boala Alzheimer, dar păstrarea sănătății mintale ar putea fi un obiectiv vital în prevenirea și tratamentul demenței".

Referințe: Marchant et al . (2020). Gândirea repetitivă negativă este asociată cu amiloid, tau și declin cognitiv. Alzheimer și demența: https://doi.org/10.1002/alz.12116 Acest articol a fost inspirat din următoarele materiale. Pentru informații suplimentare, vă rog să contactați sursa citată.