Anxietatea, Depresia și Osteoporoza

  • Descriere

Într-un studiu publicat în Journal of Clinical Investigation se arată cum anxietatea și depresia provoacă o scădere a densității osoase.

Anxietatea, Depresia și Osteoporoza 
Într-un studiu publicat în Journal of Clinical Investigation se arată cum anxietatea și depresia provoacă o scădere a densității osoase.
Creierul nostru (centru de comandă) primește și procesează încontinuu semnalele externe. El percepe stimulii externi și apoi trimite instrucțiuni oaselor periferice.

Studiile clinice au constatat că densitatea minerală osoasă la pacienții cu anxietate sau depresie este mai mică decât la alte persoane.

Cercetătorii de la Shenzhen Institutes of Advanced Technology (SIAT) au descoperit că un circuit neuronal central ce pleacă de la creierul anterior la hipotalamus mediază pierderea osoasă cronică indusă de stres prin sistemul nervos simpatic periferic.
  
Cercetătorii au descoperit că izolarea poate crește semnificativ nivelul de anxietate, inducând astfel pierderea osoasă la subiecții umani.
  
Analiza biochimică a arătat că izolarea prelungită crește concentrația de norepinefrină și scade markerii osteogeni în ser. Aceste modificări au fost în concordanță cu observarea anxietății crescute și a formării densității osoase reduse la subiecți.
  
Pentru a identifica mecanismul neuronal care stă la baza pierderii osoase cronice induse de stres, echipa de cercetare a folosit un model în care șoarecii au fost supuși unui stres cronic ușor imprevizibil.
  
Au descoperit că după patru până la opt săptămâni de stres cronic, șoarecii au prezentat comportamente anxioase semnificative. Densitatea osoasă a șoarecilor din grupul de stres a fost semnificativ mai mică decât în grupul de control.
 
Aceste rezultate au confirmat corelația dintre anxietatea indusă de stres și pierderea osoasă la animalele experimentale și au oferit un bun model pentru analiza mecanismului neuronal.
  
„Activarea circuitului neuronal BNST-VMH poate induce simultan comportamente asemănătoare anxietății și poate genera pierderea osoasă la șoareci. Inhibarea acestui circuit poate preveni anxietatea provocată de stres și pierderea osoasă”, a declarat prof. YANG Fan de la SIAT, autor al studiului.
 
Mai mult, cercetătorii au descoperit că neuronii glutamatergici din nucleul tractus solitar (NTS) și sistemul simpatic au fost folosiți pentru a regla pierderea osoasă indusă de stres.
  
„Acest studiu oferă o nouă perspectivă pentru studiul sistematic al mecanismului de reglare al homeostaziei cerebrale asupra metabolismului și al funcției endocrine a corpului în medii speciale”, a declarat prof. Wang Liping, directorul Institutului Brain Disease Institute.