Tristețe și depresie

  • Descriere

Tristețea este o emoție normală, firească.

Este intervalul emoțional trăit după o despărțire dificilă, după moartea unei persoane dragi sau după o pierdere.

Emoțiile de lungă durată (cum este tristețea) vin din evenimente care au o importanță foarte mare pentru cel ce le experimentează.

Tristețea este deseori asociată evenimentelor cu un mare impact, cum ar fi decesul sau rănirea.

Gândurile permanente asupra unei suferințe (spre exemplu gândind mereu doar la pierderea unei persoane dragi) fac o emoție să dureze mai mult decât altele.

Cu alte cuvinte, de modul de gândire depind consecințele. Cu cât o persoană tinde să se gândească mai mult la situațiile legate de tristețe (crezând că este o simplă modalitate de a le face față sau de a le înțelege) cu atât va suferi mai mult şi își va prelungi tristețea.

News Medical Today din Marea Britanică , într-un studiu efectuat în 2003 a publicat un articol în care arată că frecvența coșmarurilor este mult mai mare în cazul persoanelor triste, decât în cazul celorlalți.

Tristețea este o emoție, un sentiment firesc pe când depresia este o boală ce are numeroase cauze. Dacă ne gândim la depresie ca fiind o stare de tristețe atunci minimalizăm boala.

Tristețea reprezintă doar o mică parte din depresie. Există oameni depresivi care nu sunt neapărat triști, observăm la ei doar că și-au pierdut interesul pentru activitățile care altădată le făceau plăcere.

Pentru a fi diagnosticat cu depresie o persoană trebuie să experimenteze cel puțin cinci din cele nouă simptome specifice depresiei clinice și să prezinte aceste simptome mai mult de câteva săptămâni.

Depresia este, probabil, una din tulburările mentale cele mai comune. Este caracterizată prin dispoziția depresivă, evaluare pesimistă a evenimentelor şi oboseală. Când depresia este însoțită de scăderea poftei de mâncare şi de probleme de somn, boala se accentuează. Atunci  omul își pierde vitalitatea simțindu-se mai mereu abătut și vinovat.

Depresia nu este doar o boală dureroasă. Ea poate deveni deosebit de periculoasă atunci când este însoțită de gânduri de sinucidere și de impulsurile aferente. Greutățile vieții de zi cu zi pentru un pacientul depresiv au un rol dramatic. De aceea riscul de suicid este semnificativ.

Depresia ne poate controla viața. Dacă o lăsăm.