Pandemia poate modifica chimia creierului

  • Descriere

Indiferent dacă am contractat sau nu COVID-19, este posibil ca în ultimile luni creierul nostru să se fi schimbat.

Virusul în sine poate provoca o serie de probleme neurologice, alături de anxietate și depresie. Izolarea și îngrijorarea cauzate de pandemie pot modifica chimia creierului și pot provoca tulburări ale dispoziției.
În lucrarea publicată în Neuropsychopharmacology Reviews, s-au analizat modificările creierului legate de pandemie. În infecția COVID-19, pe lângă tulburările de dispoziție, simptomele cele mai obișnuite includ oboseala, durerile de cap, pierderea memoriei și probleme de atenție. Pot exista o serie de motive pentru aceste modificări ale creierului, inclusiv inflamația și evenimentele cerebrovasculare (un sindrom cauzat de întreruperea alimentării cu sânge a creierului). Cercetările sugerează că virusul poate avea acces la creier prin intermediul bulbului olfactiv al creierului , ceea ce este important pentru procesarea mirosului. Pierderea mirosului este un simptom la mulți pacienți cu COVID-19. Ca parte a sistemului responsabil pentru simțul mirosului, bulbul olfactiv trimite informații despre miros pentru a fi procesate în continuare în alte regiuni ale creierului - inclusiv amigdala, cortexul orbitofrontal și hipocampul - care joacă un rol major în emoție, învățare și memorie. Pe lângă faptul că are conexiuni extinse cu alte regiuni ale creierului, bulbul olfactiv este bogat în dopamină chimică, care este important pentru plăcere, motivație și acțiune.
 
Este posibil ca COVID-19 să modifice nivelurile de dopamină și a altor substanțe chimice, cum ar fi serotonina și acetilcolina, din creier. Se știe că toate aceste substanțe chimice sunt implicate în atenție, învățare, memorie și dispoziție. Aceste modificări ale creierului sunt probabil responsabile pentru starea de spirit, oboseală și modificările cognitive care sunt în mod obișnuit experimentate de pacienții cu COVID-19. La rândul său, acest lucru poate sta la baza simptomelor raportate de stres, anxietate și depresie la pacienții care au contractat virusul.
 
Dar nu doar persoanele care au contractat virusul COVID-19 au suferit de anxietate și depresie crescute în timpul pandemiei. Îngrijorarea excesivă asupra contractării sau răspândirii virusului către alți membri ai familiei, precum și izolarea și singurătatea, ne poate schimba și chimia creierului.
 
Stresul repetat este un factor declanșator major al inflamației persistente în organism, care poate afecta și creierul și poate micșora hipocampul și, prin urmare, afectează emoțiile noastre.
Stresul poate afecta, de asemenea, nivelurile de serotonină și cortizol din creier, care ne pot afecta starea de spirit. În cele din urmă, aceste modificări pot provoca simptome de depresie și anxietate.
 
Antrenamentul creierului
 
Totuși, creierul este incredibil de plastic, ceea ce înseamnă că este schimbător și poate compensa daunele.
Chiar și afecțiuni grave, cum ar fi pierderea memoriei și depresia, pot fi îmbunătățite făcând lucruri care modifică funcția creierului și chimia acestuia.
Știm deja că antrenamentul pentru exerciții fizice și mindfulness - tehnici care ne ajută să rămânem în prezent - sunt de ajutor atunci când vine vorba de combaterea stresului cerebral.
 
Într-adevăr, studiile au arătat modificări funcționale și structurale benefice ale cortexului prefrontal al creierului (implicate în planificare și luarea deciziilor), hipocampus și amigdala în urma antrenamentului atenției. Un studiu a arătat o densitate sporită de substanță cenușie - țesutul care conține majoritatea corpurilor celulare ale creierului și o componentă cheie a sistemului nervos central - în hipocampul stâng după opt săptămâni de antrenament. Important, toate acestea sunt regiuni afectate de virusul COVID-19.
 
Antrenamentul cognitiv poate ajuta la îmbunătățirea atenției, a funcției de memorare și la creșterea motivației.
 
 Cei care prezintă simptome persistente sau severe de sănătate mintală pot necesita evaluarea clinică de către un psiholog sau psihiatru. În astfel de cazuri, există tratamente farmacologice și psihologice disponibile, cum ar fi antidepresivele sau terapia comportamentală cognitivă (cum sunt module de tratament de la Psiho-Online.ro.)