Anxietate și televiziune

  • Descriere

Nu sunt multe persoane lipsite de griji. Fiecare dintre noi este îngrijorat de câte ceva.

Dar una este să fii îngrijorat într-un mod natural, firesc și alta este să-ți faci griji exagerate. Să vrei să ai totul sub control. Asta chiar e imposibil.

Ne place nouă să credem că suntem stăpâni pe situație, pe viață, pe ce avem de făcut, dar adevărul este altul. Sunt atât de multe lucruri pe care nu le putem controla! 

În vremurile acestea de criză când am devenit mai suspicioși, ne temem mai mult ca orice de boală și de moarte riscând să facem atacuri de panică.

În vremurile acestea ne putem accentua mai mult decât oricând tulburările de anxietate.

Ce e de făcut? 

Ar fi multe. Și se pot face. Dar important de știut cum ne pregătim, ce facem și de ce anume trebuie să ne ferim. 

Dacă o persoană care suferă de obezitate este nevoită să intre la regim va reuși doar dacă va avea susținerea apropiaților, dar mai ales dacă mediul în care stă îi va permite. 

Dacă o persoană care suferă de obezitate lucrează să spunem la o pizzerie, ce șanse are să țină regim? Sau dacă este persoana care trebuie să pregătească masa pentru toți membrii familiei? De ce nu reușește? Nu are voință? 

Poți avea o voință de fier, dar dacă ești înconjurat de stimuli, cu mare greutate vei reuși să te abții. Ca la o persoană alcoolică. 

Dacă un alcoolic își conștientizează boala și dorește să se lase de băut, dar păstrează în casă tot felul de băuturi alcoolice, ce credeți că va face? Va reuși? 

O persoană cu probleme de greutate va slăbi doar dacă va renunța la mesele îmbelșugate, dar mai ales dacă nu va fi înconjurată de alimentele nesănătoase (dulciuri, fast-food, alimente procesate). 

Un alcoolic poate renunța la alcool dacă stă suficient de mult timp fără să vadă sau să miroase băutură. Departe de orice stimul care să-i amintească de gust, miros, sau de emoțiile simțite în starea bahică. 

Cu ce credeți că diferă tulburările de anxietate? Cu nimic! 

Dacă ești o persoană care își face griji din orice atunci ai mare nevoie de un mediu securizant, de un mediu care să nu îți stârnească emoțiile disfuncționale. 

Așa cum obezul nu poate slăbi dacă pregătește zilnic pizza sau dulciuri pentru clienți, sau cum alcoolicul nu se poate vindeca dacă e degustător de vinuri, tot la fel și anxiosul.

Nimeni nu poate scăpa de îngrijorări și temeri dacă se înconjoară cu stimuli anxiogeni.

Cel mai mare și puternic stimul pentru anxioși (și mai ales pentru cei cu tulburare de panică) este mass-media. Televiziunea mai ales. De ce? Pentru că audiența este păstrată și mizează pe emoțiile spectatorului.

Câștigă mai mult cei care-și țin telespectatorii în priză cu sufletul la gură, decât cei care îi relaxează și îi adoarme.

Audiența se păstrează de cei care știu să stimuleze emoțional mai bine. Titlurile de pe ecrane asta urmăresc. Să te atragă, să te țină în tensiune, să te temi, să urăști sau să invidiezi. 

Dacă vrei să începi un tratament pentru anxietate este bine să știi că nu te vei vindeca dacă te lași sub influența știrilor. Se poate trăi foarte bine și fără să te uiți la știri. Nu pierzi nimic! Nu-ți fie teamă că se va întâmpla ceva senzațional iar tu nu vei afla. Nimic important nu rămâne neaflat! Și dacă chiar se va întâmpla ceva important atunci sigur vei fi sunat sau îți va spune un membru al familiei ori un vecin. 

S-a inventat Netflix. Și HBO go. Sunt și alte canale. Cu sute dacă nu mii de filme artistice și documentare. Ai la ce să te uiți! 

Mai bine să stai trei ore captivat de un serial interesant decât jumătate de oră ascultând știri despre criză, morți, furturi, pericole care mai de care. 

Când începi tratamentul pentru anxietate combină-l cu Netflix (sau ceva asemănător). Sigur, ideal ar fi fără nicio oră de televiziune, dar nici prea drastici nu putem deveni. 

Anxietatea și știrile TV merg mână în mână. Se întrețin reciproc.

Cu cât ești mai anxios cu atât vrei mai mult să te uiți la știri. Și cu cât te uiți mai mult la știri cu atât mai mult devii anxios. Și uite așa te învârți într-un cerc din care ți-e greu să te scoți tu pe tine.