În psihoterapia online nu vorbești cu robotul

  • Descriere

Suntem diferiți. Fiecare dintre noi are alte preferințe, gusturi și abilități.

Unora le place să învețe lucruri noi. Alții se limitează la ce cunosc și devin inflexibili în fața noutăților. Dar, fie că ne place sau nu, vremurile se schimbă. Totul curge, se transformă, se înnoiește. Ziua de ieri este trecut. Astăzi este ziua care mâine va fi deja trecut, oricât de mult ți-ai dori ca lucrurile să rămână neschimbate.

Acum câteva decenii lumea habar nu avea de telefonul mobil. La noi în țară a apărut abia acum vreo 25 de ani. La început un moft, un accesoriu util celor extrem de mobili. În anii ce au urmat oamenii s-au adaptat, indiferent dacă le-a plăcut sau nu. Acum cu greu mai găsești o persoană care să nu folosească telefonul mobil. Tehnologia a avansat. Aplicațiile de pe telefon te pun în legătură video cu oamenii iubiți plecați în străinătate.

Fie că ne place sau nu, telefonul face parte din viața noastră. Îl folosim zilnic. Păstrăm legătura cu apropiații noștri sau ne distrăm citind viața altora, știri, informații, lecții.

Școala online pare acum o fantezie. Sunt mulți care nu cred în ea. Care se încăpățânează să țină timpul în loc. Dar asta nu ține de ce ne place nouă și ce nu. Ține de beneficii și costuri. Acum orice persoană are acces la cursuri online. Poți sta liniștit în casa ta din nordul țării urmărind profesorul din sud, sau din oricare alt loc de pe pământ. Nu vreau să dezvolt ideea școlii online. Vreau doar să spun că nimic din ce a fost nu va mai fi la fel. Stă în natura lucrurilor. Totul se schimbă. Totul se transformă. Sub ochii noștri.

Psihoterapia online nu înseamnă să stai de vorbă cu robotul sau calculatorul. Înseamnă să ai acces la ședințe de terapie fără să fii nevoit să petreci ore întregi în trafic. Să te poți întâlni cu terapeutul prin telefon și video ședințe, așa cum mulți deja o fac.

Terapia are efect dacă respecți ce-ți spune să faci terapeutul, indiferent dacă tu mergi la cabinetul lui sau dacă stai acasă.

Nu întâlnirea fizică cu terapeutul îți face bine. La cabinet nu ai contact fizic, nu atingi terapeutul. Tot ce trebuie să faci este să-ți faci temele de casă și să vorbești, ca el să poată să te ajute.

Ca să te poată ajuta terapeutul trebuie să ASCULTE. Nu să te vadă. Nu ești la concurs de frumusețe. Terapeutul are nevoie de informații, gânduri și emoții. Pe acestea le analizează. Pe acestea trebuie să le restructureze.
Spre exemplu dacă ai tulburare de panică. Crezi că prezintă vreun interes cu ce ești îmbrăcat, ce culoare au ochii tăi sau care este poziția ta pe scaun? Nu! Contează ce simți, ce crezi, ce-ți spui. Acestea sunt informațiile pe care le poți relata de acolo de unde ești, nu mergând într-un loc anume, cabinet sau ce o fi.

Școala, așa cum o știam noi odată, nu va mai exista. Și psihoterapia de cabinet, la fel. Totul se schimbă. Iar noi ne adaptăm din mers. Unii mai greu, alții mai ușor. Dar ăsta e drumul. Nu ai cale de întoarcere, oricât de mult ți-ai dori.

Angelica Agachi,
Psiholog clinician,
Psihoterapeut, Psiho-Online.RO