Compararea socială

  • Descriere

Emoțiile, modul în care ne vedem noi pe noi înșine, comportamentul și motivația ne sunt influențate de compararea pe care o facem unii cu alții.

Ne comparăm în mod natural, (intenționat sau nu) pentru că numai așa ne putem evalua propriile abilități, realizări, personalitatea și emoțiile.
Spre deosebire de viața reală, comparațiile pe care le facem pe rețelele sociale ne pot afecta moralul, bunăstarea generală și motivația.
  • Dacă ne comparăm cu oameni care se descurcă mai rău decât noi (persoane mai puțin dotate), ne vom simți mai bine. Dar, dacă ne vom considera superiori altora nu vom mai fi motivați să ne îmbunătățim abilitățile deoarece vom simți că poziția bună în care am ajuns nu mai necesită eforturi suplimentare.
  • Dacă ne comparăm cu persoane care se descurcă mai bine decât noi (mai dotate), ne vom simți inferiori sau inadecvați. Dar, dacă ne vom considera inferiori altora, nu vom mai fi motivați, deoarece ni se va părea că obiectivul nostru este prea dificil de atins, drept urmare orice efort în plus ne va părea inutil. În plus, o persoană care se percepe pe sine ca fiind inferioră altuia va experimenta emoții negative, vinovăție și o stimă de sine redusă.
Compararea cu alții în viața reală este mult diferită de compararea pe rețelele sociale. Una este să te întâlnești cu o persoană la magazin și alta este să o vezi pe o rețea socială.
Pe rețelele sociale oricine își poate inventa o viață interesantă sau își poate înfrumuseța sau îmbunătăți anumite aspecte.
S-a constatat că oamenii, cu cât petrec mai mult timp pe rețelele sociale, cu atât mai mult se vor compara social. Doar că, din nefericire, comparația socială poate să reducă stima de sine așa cum poate genera și anxietate socială.
Pe rețelele sociale oamenii se prezintă altora prin informații pozitive și își îmbunătățesc aspectul prin aplicarea filtrelor, ceea ce îi face să arate cu totul altfel decât în viața reală. De aceea un nivel ridicat de comparație pe aceste aspecte pozitive poate fi asociat cu un stres major, singurătate și chiar cu o viață mai puțin satisfăcătoare.
Pe rețelele sociale avem tendința să ne autoevaluăm în funcție de tipul de conținut pe care îl împărtășim celorlalți, fie că este pozitiv sau negativ. 
Împărtășim conținut care ne face să ne simțim bine noi cu noi înșine, idei care credem că ne reprezintă sau pur și simplu ne laudăm cu ce considerăm noi că avem mai frumos sau special, fără să luăm  în considerare efectul acestor postări asupra altora.
Dacă, pe lângă frumusețea sau aspectele minunate din viața noastră ne-am împărtăși și imperfecțiunile sau dificultățile întâmpinate, atunci postările noastre (în imagini sau cuvinte) ar putea genera mai multe efecte pozitive, cu beneficii psihologice de netăgăduit.